Az újjászületést a tavaszi időszakhoz társítjuk, bőrünket mégis az őszi-téli hónapokban tudjuk igazán megújítani. Mielőtt azonban erősebb hatóanyagokhoz nyúlnánk a téli arcápolás során, nem árt alaposan tájékozódni: ha nem figyelünk oda ugyanis, akár több kárt okozhatunk, mint hasznot.  

A nyári meleg miteszereket, pattanásokat okozhat, az UV-sugarak pedig pigmentfoltok formájában hagynak nyomot a bőrön; és bár nem mindig örülünk a borús, hideg, havas időnek, a bőrünk számára jó hír, hogy ebben az időszakban hatékonyan vehetjük célba ezeket a problémákat.

Amikor a napsugarak erejüket vesztik és a felhők mögé bújnak, a fiók mélyéről évről évre előkerülnek a különböző bőrmegújító kencék és szérumok. Mielőtt azonban bevetnénk őket, fontos, hogy megértsük, mit is kenünk majd a bőrünkre.

Téli arcápolás: top bőrmegújító hatóanyagok

Hámlasztók

A szemcsés bőrradírok ideje leáldozott: az arcbőr megújításához a hámlasztó készítmények közül érdemes társat választani. Ezek nagy előnye, hogy a bőrradírokkal szemben egységesen távolítják el az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről, így nem csupán az alsóbb rétegek megújulási képességét növelik, de a kollagénképződést is hatékonyan serkentik.

A hámlasztó típusától függően mindezek mellett ráadásul extra pozitív hatásokat is megtapasztalhatunk: kitartó használat mellett, egy-egy jól megválasztott hámlasztó nagyszerű eredményeket képes elérni a pigmentfoltok és hegek elhalványításában, egységesebb és egészségesebb bőrképet teremtve. A mitesszerekkel és pattanásokkal küzdőknek pedig további jó hír, hogy a hámlasztóknak a pórusok tisztításában is kiemelt szerepük van.  

Melyiket válaszd?

PHA-savak: ezt válaszd, ha nagyon érzékeny, esetleg rosaceás a bőröd. Az összetevők között glükonolakton vagy laktobionsav néven keresd.

AHA-savak: sokféle AHA-sav létezik, a legerősebb közülük a glikolsav, ezt csak haladó hámlasztóknak javaslom. Ha száraz, vízhiányos a bőröd vagy még nem használtál hámlasztót, akkor a tejsav szuper kezdés lehet. Ha pedig pattanásokkal küzdesz, akkor az AHA-savak közül a mandulasavat érdemes előnyben részesítened.

BHA-savak: ha a mitesszerek, pattanások eltüntetése a fő cél, akkor a BHA-t, vagyis a szalicilsavat próbáld ki először. Ez a zsírban oldódó sav sikerrel képes oldani a pórusokat eltömítő faggyút, ráadásul antibakteriális hatása van.

Hogyan használd?

Az AHA-savak mindig az esti rutinban, alapos arctisztítás után következnek: kivétel ez alól a PHA, aminek a többi AHA-savval szemben nincs fényérzékenyítő hatása. A PHA-savak mellett a BHA hámlasztókat is használhatod a reggeli arcápolás során.

Fontos, hogy gyengéd savval kezdj, és szép lassan, fokozatosan szoktasd hozzá a bőröd a hatóanyaghoz. Mindig tartsd be a terméken szereplő használati útmutatót, és heti 2-3 alkalomnál többször ne használj hámlasztót. Ez a használati gyakoriság bőven elég hozzá, hogy a termék maximálisan kifejtse pozitív hatásait, ha viszont túlzásba esel, könnyen irritációt okozhat.

Hámlasztók használata mellett minden reggel kötelező a minimum SPF30-as fényvédő használata!

Retinoidok

A retinoidok, vagyis az A-vitamin származékok szintén a téli arcápolás bőrmegújító szupersztárjainak számítanak. Ezek az úgynevezett sejtkommunikáló hatóanyagok a bőr sejtjeit stimulálva a természetes folyamatokat támogatják. Erős antioxidánsok, segítenek a ráncok megelőzésében, halványítják a pigmentfoltokat és a pattanások ellen is hatásosak.

Ha hosszú távon szeretnéd megőrizni bőröd fiatalságát, megelőzés céljából akár már a 20-as éveid elején elkezdheted használni őket; pattanásos és aknés tünetekre pedig kortól függetlenül jó választás. A retinoidok esetében azonban fokozottan igaz: rózsát, vagyis “bőrfiatalodást” valóban a türelem teremt. A látványos eredmények megtapasztalásáig akár 2-3 hónap, rendszeres használatra is szükség lehet.

Melyiket válaszd?

Retinol-észterek: a leggyengédebb A-vitamin származékok, így az érzékeny bőrűeknek ezzel érdemes kezdeni a retinoidokkal való ismerkedést. Ilyen például a retinyl palmitát.

Retinol: tiszta A-vitamin. Hatékonyságban és irritáció mértékében a középmezőnybe tartozik, de elsőre mindenképp alacsonyabb koncentrációjú terméket válassz.

Retinaldehyde: másnéven retinal, a második legpotensebb retinoid. Erős hatóanyag, középhaladó, haladó retinolozóknak ajánlom.

+1 HPR: Hydroxypinacolone Retinoate vagy Granactive Retinoid néven ismert újgenerációs retinoid fajta. Kevesebb kutatás áll még mögötte, de nagyon ígéretes összetevőként tartják számon.

Hogyan használd?

Az esti bőrápolás részeként, közvetlenül arctisztítás után vidd fel, borsónyi mennyiségben, a kevesebb néha több elvét követve. Kezdésként mindenképp a retinol egy gyengédebb, alacsonyabb százalékú verzióját mutasd be a bőrödnek. Az első időszakban heti 1-2 alkalommal használd, és innen építsd fel a rendszerességet (heti akár 4-5-re), amennyiben jól tolerálja a bőröd.

Arra mindenképp figyelj, főleg az ismerkedési fázisban, hogy a retinolt semmiképp ne kombináld egyéb retinoidokkal, hámlasztókkal vagy tiszta C-vitaminnal.

Fontos! Terhesség és szoptatás alatt ne használj semmilyen A-vitamin származékot.

Mire figyelj a bőrmegújító arcápolásnál?

– hámlasztók és retinoidok használata előtt mindenképp érdemes hozzáértő kozmetikussal, esetleg bőrgyógyásszal konzultálni

– lassan és fokozatosan próbáld ki az újdonságokat: hagyj időt a bőrödnek, hogy hozzászokjon egy-egy erősebb hatóanyaghoz

– az érzékenyebb területeket érdemes kihagyni: ilyen például a szemkörnyék, valamint az orr és a száj környéke

– a hámlasztók és a retinoidok esetében előfordulhat, hogy irritáltá válik a bőr. Ha bármilyen negatív tünetet tapasztalsz (bőrpír, viszketés, hámlás stb.), függeszd fel a termék használatát.

– mindkét hatóanyag száríthatja a bőrt, ezért érdemes egy gazdagabb hidratáló krémmel kiteljesíteni az arcápolási rutint

– hámlasztók és retinoidok mellett kötelező minden reggel, minimum SPF30-as fényvédőt használni

 

Vendégszerzőnk:

Gyulai Laura –
@bloomroombeauty

 

A képek forrása: Pexels