A halloweeni éjszaka halott-sápadt sminkje a múlté: gondolatban már mindenki a csillámporok és vörös rúzsok világában jár… Én mégis azt mondom, ne siessünk ennyire. A téli időszak nem csak a karácsonyról és a farsangról szól, továbbra is használhatunk tompa,  „halott” színeket a sminkben, csak érdemes ennek a mikéntjéről beszélgetnünk egy kicsit.

Az üde, porcelán bőr titka

Kardos Júlia profi sminkes, smikelés közben

Kardos Júlia makeup artist – Instagram (@juliakardos.mua)

Először is, kezdjük a bőrképpel, ami minden smink legfontosabb eleme. Tudom, hogy legtöbben a nyaralás utáni, lebarnult színeteket kedvelitek, és télen bronzosítóval próbáltok életet lehelni arcotokra, ez azonban nem egyszer balul sülhet el. Egy világos bőrtónuson a legtöbb bronzer ugyanis narancssárga árnyalatúnak tűnik, így a vágyott „bronz Barbie-look” helyett könnyű átcsúszni a sütőtök-színbe…

Ilyenkor a bronzosító helyett, érdemes inkább a kontúr-pirosító kombinációt választani: de mi a különbség a bronzosítás és a kontúrozás között?

  • Az egyik legnagyobb különbség, hogy a kontúrpúder/kontúrkrém mindig szürkésebb árnyalatú, hiszen árnyékot szeretnénk vele imitálni, nem pedig napbarnított hatást.
  • A másik pedig, hogy míg a bronzert az arc legmagasabb pontjaira visszük fel – ahol a nap is „megkapná” –, a kontúrral ezzel szemben formázni tudjuk az arcot, vagyis az elhelyezés kulcsfontosságú.

Most pedig lássuk, hogyan is néz ki egy tökéletesen kontúrozott fehér bőr, leheletnyi pirosítóval:

Anya Taylor Joy színésznő a Golden GLobe gálán

Anya Taylor Joy Golden Globe lookja– Instagram (@georgieeisdell)

Akinek nincsen ideje és/vagy idegrendszere a kontúrozáshoz, annak ajánlom, hogy keressen egy rózsás vagy barackos pirosítót, és ne féljen azt picit nagyobb mennyiségben használni. Én imádom a krémes textúrákat, mert természetes hatásúak, ráadásul könnyű őket foltmentesen felvinni az arcra. Ilyen egy tökéletesen kivitelezett, pirosító fókuszú smink:

Margot Robbie színésznő sminkje

Margot Robbie – Marie Claire UK online

Amellett, hogy én gyönyörűnek látom a világos, porcelán bőrt, ne felejtsük el, hogy bizony a hámlasztó és bőrmegújító arckezeléseket is a téli időszakban ajánlott elvégezni: ez a pár hónap tehát stratégiai fontosságú! Barátkozzunk meg a halloweeni alapozó-színünkkel, fókuszáljunk a bőr megújítására, és legyünk az üde pirosítás mesterei!

Visszafogott füstös szemsmink – a fekete pandamaci hordható változta

Folytassuk a szemsmink témakörrel, amihez szintén hírességek Instagram posztjaiból, illetve kedvenc sztársminkeseimtől hoztam példákat. Ezeken a képeken jól megfigyelhető, hogy milyen csodálatos eredményeket lehet elérni tompa, szürkés árnyalatú satírokkal a szemen, főleg, ha matt termékekkel dolgozunk.

Shay Mitchell Instagram posztja

Shay Mitchell – Instagram (@shaymitchell)

A fent látható csoda egy hollywoodi sztársminkes kétórás munkájának gyümölcse, az egyszerűsített változatot azonban mindenkinek szeretettel ajánlom, hiszen otthon is könnyedén elkészíthető; egy kis szürke szemhéjpúder a mélyítő ívbe és az alsó pillasor alá, megkoronázva egy visszafogott, elegáns tusvonallal.

A szürke árnyalat minden szemszínt erőteljesebbé varázsol, ráadásul ez a smink bármilyen outfittel és bármilyen pirosítóval, valamint rúzzsal párosítható. Számomra egy abszolút jolly joker.

Sophie Turner színésznő közeli arcképe, füstös szemsminkkel

Sophie Turner – Instagram (@georgieeisdell)

A fenti kép pedig a tökéletes, füstös körsatír bizonyítéka – mert a körsatírnak nem kell ám feltétlenül fekete, „pandamaci” formát öltenie a szem körül… Ha ilyen sminkre vágytok, mindössze egy matt, mályvás-barna és egy fényes, lilás árnyalatú szemhéjpúderre van szükségetek. Ezt a lookot elsősorban zöld vagy sárgás-barna szeműeknek ajánlom, akiknek garantáltan csodásan áll majd! Arra azonban figyeljetek, hogy a pír, illetve a rúzs is hideg árnyalatú legyen: ne keverjétek be narancsos és barackos tónusokkal.

Ezt a képet pedig valószínűleg mindannyian ismeritek Billie Eilish ikonikus, Met Gala lookjáról.

Billie Eilish – Instagram (@robrumseymua)

Abban szerintem egyetérthetünk, hogy kissé Adams Family hangulatúra sikerült a smink, és minden bizonnyal nem véletlenül. Az énekesnő egyéni, melankolikus stílusához abszolút passzol: a tusvonal formája és elhelyezése bánatos tekintetet kölcsönöz, ami már a 60-as években is nagy divat volt.

Sminkesként azt tanácsolom, ezt a sminket csak olyan készítse el magának, akinek mandula- vagy macskavágású szeme van, tehát a szem külső sarka magasabban helyezkedik el, mint a belső. Egy mélyen ülő szemformán túlzottan beesett hatást keltene, egy szomorú vágású szemen pedig értelemszerűen előnytelen választás azt a vonást hangsúlyozni, ami már amúgy is előtérben van.

Bogyószínű statement rúzsok

Télen a legtöbb márkánál előtérbe kerülnek a mély, bogyószínű rúzsok, amik már önmagukban vagy szempillaspirállal kombinálva is csodásan festenek: ezekkel a gyönyörű, femme fatale árnyalatokkal azonban érdemes óvatosan bánni. A sötét rúzs egyértelműen a mosolyunkra irányítja a tekintetet, ezért csak olyanok vállalják be, akik meg vannak elégedve a fogsorukkal.

Dixie Damelio sminkje, bordó színű rúzzsal és szempilla-hangsúlyos szemkiemeléssel

Dixie Damelio – Instagram (@patrickta)

A képen, a tökéletes rúzsválasztás mellett az is gyönyörűen látszik, milyen jól működik együtt a szürkés-zöldes, enyhe szemsmink egy élénkebb pirosítóval kombinálva. Ha jobban megfigyeljük, feltűnhet, hogy a pirosítóból bizony a szemsmink szélére is került egy kicsi, amitől szépen egybeolvadnak a satírok. 

Az ilyen típusú, egyszerű trükköket érdemes a hétköznapi sminkbe is átemelni; én például minden nap alkalmazom. Pirosítás után finoman átsuhintom az ecsetet a szemhéjamon, és már kész is.

A rúzsválasztással kapcsolatban még egy jó tanács: sminkesként azt kell mondjam, bizonyos kor felett nem szerencsés olyan mélységű színt hordani, mint, ami a fenti képen látható, mert sajnos öregíti az arcot. Érettebb hölgyek esetében én tehát mindig az élénkebb tónusokhoz nyúlok. Mutatok erre is példát:

Milena Cappetta közeli arcképe, élénk rózsaszín rúzzsal

Milena Cappetta – Instagram (@sofiaschwarzkopftilbury)

Remélem, kedvet kaptatok kimozdulni egy kicsit a komfortzónátokból, és kipróbáljátok a tompa, „halott” árnyalatokat – a hétköznapi sminkben is. Meg fogtok lepődni, milyen kifinomult hatást keltenek, és milyen szépen, igézően emelik ki az arc természetes árnyalatait. Ráadásul, ha okosan kombináljátok őket, egy igazán kifejező és téli hangulatú look lesz az eredmény, ami egyszerre hangsúlyos, elegáns és üde.

Vendégszerzőnk:

Kardos Júlia profi sminkes

Kardos Júlia makeup artist (@juliakardos.mua)