A csecsemők életük első évében elképesztően gyorsan fejlődnek. A magasság és a testsúly növekedése mellett jelentős fejlődési szakaszokon is átmennek, ezeket mérföldköveknek nevezzük. A fejlődési mérföldkövek olyan könnyen azonosítható készségek, amelyeket a baba már képes végrehajtani, mint például az átfordulás, a felülés, a kúszás és a járás. Fontos, hogy minden baba más és más, ne ijedjünk meg, ha gyermekünknek kicsit több idő kell, hogy elérjen bizonyos fordulópontokat. Lássuk, mi minden történik a csecsemővel az első évben.

A baba mozgásfejlődése 0-12 hónapos korig

kisbaba tappancsa kilóg a takaró alól

A tehetetlen újszülöttet az aktív kisgyermektől mindössze 12 hónap választja el. Az első évben a csecsemők megtanulják felemelni a fejüket, megfordulni, ülni, kúszni, állni és megtenni az első lépeseiket. A babák elképesztő ütemben nőnek és változnak, és minden hónap új és izgalmas fejleményeket hoz. Az újdonsült anyukák és apukák gyakran csak kapkodják a fejüket, hogy mire számíthatnak legközelebb, és honnan tudhatják, hogy babájuk fejlődése a megfelelő ütemben halad-e.  

Ahelyett azonban, hogy túlságosan a mérföldkövekre koncentrálnánk, fontos megjegyezni, hogy az összes baba a saját tempójában fejlődik. Meglehetősen széles időintervallumot lehet meghatározni arra, hogy mikor normális egy baba számára, hogy elérjen egy adott fejlődési szakaszt. A járás például bármikor elkezdődhet 9 és 18 hónapos kor között. 

Az olyan babafelszerelések, mint az etetőszék, a gyermekülés, a babakocsi, a kiságy és a járóka mind nagyon hasznosak, amikor funkciójuk van, de a baba mozgásának korlátot szabnak. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy csak akkor használjuk őket, amikor valóban szükség van rájuk, egyébként pedig inkább engedjünk teret a kicsinek a szabad mozgáshoz. 

A mozgásfejlődés szakaszai

kisbaba a kiságyban a világra csodálkozik, fejkendővel a fején és egy játékmacival a háttérben

A játék nagyszerű módja annak, hogy a baba fejlessze a motoros készségeit. Igyekezzünk vele minél többet együtt kúszni, mászni, játszani, hogy inspiráljuk a tanulási folyamatban. Ha úgy gondolod, hogy a baba nem éri el a növekedési vagy fejlődési mérföldköveket, beszélj az orvosoddal, mert ha tényleg valami gond van, akkor minél előbb el kell kezdeni a fejlesztést. Hallgass az ösztöneidre, hiszen nálad jobban senki nem ismeri a gyermekedet.  Ne feledd, nem az a fontos, hogy a baba pontosan mikor ül fel magától, hanem az, hogy fejlődése folyamatos. 

1 hónapos baba mozgásfejlődése

Életének első hónapjában a csecsemő viselkedésének nagy része reflexszerű. Később, ahogy az idegrendszere fejlődik, egyre több cselekvését irányítja akaratlagosan. 

Az első hónap végére a legtöbb csecsemő képes lehet:

– kezét ökölbe szorítva tartani és

– 8-12 centiméteres távolságra fókuszálni.

2 hónapos baba mozgásfejlődése

A baba tetőtől talpig fejlődik: igen, ebben a sorrendben. Ezért van az, hogy a csecsemők már azelőtt a magasban tudják tartani a fejüket, mielőtt megtanulnának járni, és előbb tudnak a könyökükre támaszkodni, mint a kezükre. Remek foglalkoztató lehet a kicsinek ebben a korban egy bébitornázó, ami a lelógó, izgő-mozgó tárgyakkal szórakoztatja és fejleszti is.

A 2 hónapos baba képes lehet:

– hason fekve alkaron támaszkodni 

– és picit megemelni a fejét.

A 3 hónapos baba mozgásfejlődése

Mire a baba három hónapos lesz, a teljesen kiszolgáltatott újszülöttből aktív és érzékeny csecsemővé válik. Órákat képes eltölteni csak a kezének vizsgálatával, miközben figyeli a saját mozdulatait. Úgy tapasztalja meg az őt körülvevő világot, hogy megfog dolgokat, például csörgőket vagy bébiplüssöket.

A 3 hónapos baba képes lehet:

– hason vagy háton fekve kinyújtani a lábát és rugdalózni;

– kinyitni és becsukni a kezét;

– a szájához emelni a kezét és

– megragadni, majd megrázni a játékokat.

A 4-5 hónapos baba mozgásfejlődése – hátról oldalra fordulás

A csecsemők a tenyerükkel és a mutatóujjukkal a kezükben tudnak tartani tárgyakat, és gyakran a szájukba is veszik, amit megragadtak. 

A 4-5 hónapos baba képes lehet:

– a hátáról és a hasáról az oldalára gurulni, 

– felülni úgy, hogy a csípőjüket, a feneküket és a hátuk alsó részét megtámasztjuk,

– belecsimpaszkodni a saját lábukba, majd hosszan játszani a tappancsukkal. 

A 6-7 hónapos baba mozgásfejlődése

A csecsemő ez idő tájt valószínűleg élvezi, ha álló helyzetben tartják, hogy fel-le ugrálhasson. Ez a kis edzés erősíti a lábizmait, hogy felkészítse majd a későbbi nagy kihívásra, a járásra.

A 6-7 hónapos baba képes lehet:

– segítség nélkül felülni úgy, hogy az egyensúlyozáshoz néha a karját is használja;

– könnyedén hasról hátra és hátról hasra fordulni;

– rugózni a talpain a talajon, amikor a hóna alatt megtartva felemeled;

– hintázni előre-hátra négykézláb.

8-9 hónapos baba mozgásfejlődése – beindul a kúszás

Kisbabád valószínűleg már kúszik, és talán már a bútorokba kapaszkodva kicsit fel is áll, hogy aztán visszahuppanjon a popsijára.  Itt az idő, hogy elővedd a különféle járást segítő, húzó-toló és görgető játékokat, vagy alvás közeledtével a világítós éjszakai játszócumit.

A 8-9 hónapos baba képes lehet:

– felhúzni magát kúszó pozícióba, innen pedig vissza tud ülni;

– kúszni minden mennyiségben;

– felhúzni magát álló pozícióba;

– felvenni és dobálni a tárgyakat.

A 10-11 hónapos baba mozgásfejlődése – mászni kezd

Gyermekednek valószínűleg segítségre lesz szüksége a felálláshoz, de néhány másodpercig tudja magát tartani állásban is. A csecsemőknek kényelmesebb a járás, ha meg tudnak csimpaszkodni valamiben, mondjuk a kezedben. Néha azonban a kicsi a segítséged nélkül is meg akarja majd próbálni a sétát.

A 10-11 hónapos baba képes lehet:

– feltérdelni és

– mászni mindenhova és minden mennyiségben.

A 12 hónapos baba mozgásfejlődése

Az egy éves kisgyermek akár már egyedül is cirkál a szobában, de a biztonság kedvéért azért még megkapaszodik néhány stabil pontban. Lehet, hogy már meg is tett pár óvatos önálló lépést, de ha nem, azért tartsd csak a kamerát készenlétben, hiszen hamarosan megörökítheted ezt a megható pillanatot. 

A 12 hónapos baba már képes lehet:

– az ujjával enni, öltözködni és mesekönyvet lapozgatni;

– önállóan használni a hajkefét, a kanalat;

– sőt már a telefonodat is szívesen nyomogatja. 

A csecsemő mozgásfejlődése – táblázat

Mivel a gyermekek mozgásfejlődése olyan meghatározó téma a szülők számára, viszont kevés adattal rendelkezünk a témában, a német kutató, dr. Heinz Krombholz 2013-ban 2500 kisbaba bevonásával elindította a “Mérföldkő” projektet a müncheni Állami Gyermekpedagógiai Intézetben (IFP). A tanulmány 18 mérföldkő segítségével vizsgálja a csecsemők és kisgyermekek mozgásfejlődését az életük első két évében. 

A legfontosabbak kiemelésével mutatjuk az eredményeket. A mérések alapján a fej felemelésére hason fekvésből átlagosan 2,2 hónapos kortól kerül sor, plusz/mínusz 1,2 hónapos eltéréssel. Tehát az 1-től 3,4 hónapig terjedő intervallum még az átlagnak megfelelő fejlődési szintet jelent. Dr. Krombholz szerint még ha az egyik mérföldkövet nem is éri el a csecsemő a megadott szóráson belül, akkor sem kell aggódni. 

“Ha a gyermek még nem kúszik a megadott időn belül, de egyébként kíváncsi, és megpróbál a tárgyakért nyúlni, akkor általában minden rendben van. Akkor van gond, ha a gyermek kevés érdeklődést mutat a környezete iránt.” – mondja Krombholz. Ebben az esetben a szülőknek a tervezett vizsgálatokon kívül is érdemes felkeresniük egy gyermekorvost.

*A megfigyelt gyermekek 68 százaléka az átlagnak megfelelő tartományban szerepel,  plusz/mínusz az átlagos eltérés.

A képek forrása: Pexels