Pelenkák

Pelenka

A legkisebbek számára is jár a megfelelő és komfortos védelem. Épp ezért minden kismamának elsődleges feladata, hogy a baba számára megtalálja a legtökéletesebb pelenka típusát. Az első gyermek érkezésekor ez igencsak jelentős utánajárást igényel, hiszen napjainkban annyi féle pelenkával találkozhatunk, hogy lassan minden egyes fajtája egy személyre szabott megoldás. Emiatt most megmutatjuk, hogy milyen szempontok szerint érdemes nézelődni a kínálatunkban.

A pelenkázásra egészen addig szükség van, amíg a gyermek nem válik szobatisztává. Ennek a folyamatnak az ideje minden gyermek esetén eltérő lehet, ezért is fontos, hogy a pelenka hosszú távra nyújtson egy nagyszerű és kényelmes biztonságérzetet.

A pelenkáknak két nagy fő típusa létezik: a klasszikus értelemben vett hagyományos eldobható–, illetve a környezettudatosabb, biológiailag lebomló pelenka. Egyik sem jobb döntés a másiknál, a lényeg, hogy a választás teljes mértékben illeszkedjen a normáidhoz! Érdemes még figyelembe venned a pelenka:

  • nedvszívó képességét,
  • kialakítását (pl.: deréknál gumírozott, tépőzáras, belebújós bugyipelenka stb.),
  • megfelelő méretét. (Akkor ideális a méret, hogyha a pelenka nem vágja a baba bőrét, és nem áll el látványosan a kicsi pocakjától.)

A mérlegelésben segíthet még, hogyha a pelenka egyéb módon is képes kiszolgálni az igényeket. Mire gondolunk itt pontosan? Például arra, hogy napjainkban létezik olyan típusuk, ami nedvességjelző csíkkal vannak ellátva azért, hogy felhívja a figyelmet a pelenkacsere szükségére.

Emellett a piacon megtalálhatók az ökopelenkák – amik természetesen megújuló alapanyagokból készülnek a fenntarthatóság jegyében –, de az úszó– vagy az éjszakai pelenkák is. Megoldás tehát minden helyzetre létezik, ezért innen nézve az egyetlen dolgod csupán annyi, hogy a saját prioritásaid és a gyermeked megfelelő védelme mentén válassz!