Egészség

Több mint szokás – életstílus. Az egészség nem döntés kérdése. Az, hogy miként gondoskodunk róla, igen. Kerülj ragyogó összhangba önmagaddal és a világgal!

Egészség

Az egészség fenntartása és az egészségre való törekvés az emberi élet egyik legfőbb esszenciája. Definícióját – tévesen ugyan –, de sokszor csak egy aspektusból értelmezik, pedig az egészség egy olyan összetett fogalom, ami bőven túlmutat egy betegség elkerülésén vagy megelőzésén. Akkor beszélhetünk igazán egy kiegyensúlyozott, harmonikus és egészséges létállapotról, amikor testileg, lelkileg és szociálisan is egy megfelelő egyensúlyról tudunk beszámolni. Az egészségnek tehát több dimenziója van, amibe beletartozik:

  • a szervezet megfelelő működése (biológiai egészség),
  • a következetes gondolkodással rendelkező mentális állapot (lelki és mentális egészség),
  • az érzelmek kifejezőképessége (emocionális egészség),
  • a más embertársainkkal történő kapcsolatkialakítás (szociális egészség).

Az egészség fenntartásának mozgatórugói

Az egészségünket több tényező is befolyásolja – a környezet, a társadalmi berendezkedés, az összes személyes kapcsolat –, de legfőképp saját magunk. A folyamatos önkontroll és önreflexivitás egy kizárólagos hatalom, aminek elérésében sokat segít, hogyha az egyes dimenziókat külön-külön is ápoljuk, és egymással ötvözve is kiegészítjük.

Az ép test és ép lélek harmóniájában nagy szerepet játszik például a sport és az étkezés kapcsolata. Fókusza egy produktív, lelket feltöltő tevékenység, és a hozzá kapcsolódó olyan étrend-összeállítás, amiben külön figyelmet kap a megfelelő vitaminpótlás és a táplálékkiegészítés. Minden mozgásforma és minden szervezet más szükséglettel rendelkezik, ezért a különböző tápanyagforrások mennyiségének egészséges meghatározásához széleskörű tájékozódásra van szükség.