Növényi tejhelyettesítők

Tejhelyettesítők

Napjainkban egyre gyakoribb jelenség, hogy valamilyen összetevő allergénként hat a szervezetre. A gluténérzékenység mellett a laktózintolerancia és a tejallergia is egyre többeknél jelentkezik, ami miatt vagy egy időre vagy teljesen le kell mondani a hagyományos tejfogyasztásról. Szerencsére egyre több fajtája elérhető a növényi tejeknek – más néven tejhelyettesítőknek vagy növényi italoknak –, amik amellett, hogy nagyon finomak egyaránt szuper alternatívák a megszokott ízek pótlására.

A laktózintolerancia, azaz a tejcukor-érzékenység sokak életét megnehezíti. Ilyenkor a szervezet csak részben vagy egyáltalán nem tudja lebontani a tejcukrot, ami miatt a laktóz nem képes bekerülni a véráramba. Ennek következtében emésztési panaszok jelentkeznek. A problémát lehet kezelni laktáz-enzim tartalmú készítményekkel, vagy a klasszikus tej elhagyásával.

A tejallergiát sokan összetévesztik a korábban említett intoleranciával, azonban lényeges különbség van közöttük. Ebben az esetben már nem a tejcukor, hanem a tejben található kazein és/vagy laktalbumin összetevő okozzák a nehézségeket. A megoldás azonban már közel azonos, ugyanis a tejallergia okozta tüneteket is a hagyományos tej kiiktatásával lehet elkerülni.

A növényi alapú tejeknek köszönhetően senkinek nem kell nélkülözni a szokványos ízeket az életéből. Természetesen a klasszikus verziókkal szemben érezni lehet a különbséget, de könnyen bele lehet szeretni az alternatív lehetőségekbe. Válogass a legnépszerűbb fajták között, és találd meg a kedvencedet! Webshopunk kínálatából figyelmedbe ajánljuk:

Mi ezekre esküszünk, elsősorban az ízük miatt, de a borsótej, mint harmadik generációs növényi tej a legkörnyezetbarátabb és legfenntarthatóbb növényi ital, egyben az egyetlen teljesen allergénmentes alternatív tej.