Gluténmentes

Gluténmentes

Napjainkban egyre többen törekednek egészségesen élni az életüket, és ezért döntenek úgy, hogy tudatosan állítják össze az étkezési szokásaikat, de vannak, akiknek ez nem választás kérdése. Az ételintoleranciákat a 21. század civilizációs betegségeiként tartják számon, amelyek között az egyik leggyakoribb a gluténérzékenység. Ilyenkor szükség van egy speciális étrend követésére a szervezet optimális, panaszmentes működéséhez.

A glutén a gabonafélék egy olyan fehérje komplexe, amit ha a szervezet nem képes feldolgozni, akkor komoly panaszokat okoz. Ekkor beszélhetünk gluténérzékenységről, avagy egy olyan autoimmun betegségről, aminek következtében a vékonybél bélbolyhai sérülnek, majd teljesen elhalnak. Amikor mindez végbemegy felszívódási zavarok és tápanyaghiány jelentkezik. Ha valakinél életbe lép, akkor örökérvényűen meg kell változtatnia a táplálkozását.

Szerencsére ez a folyamat egyáltalán nem annyira drasztikus, mint ahogyan elsőre hangzik, hála az élelmiszerpiac széleskörű kínálatának. A gluténérzékenyek számára jelentős mennyiségű árucikket gyártanak, így gyakorlatilag számos alternatív megoldás létezik a hagyományos ételek és hozzávalók pótlására.

Csak hogy pár lehetőséget említsünk a sok közül, a Company of Life webshopban egyszerre válogathatsz például a gluténmentes:

  • lisztek/lisztkeverékek,
  • tészták,
  • nassolnivalók,
  • és sós snackek (például rizschipsek) között.