Zabpehely

Zabpehely

A diétás és tudatosan összeállított ételek kifejezetten finomak, csak meg kell találni azokat a minőségi hozzávalókat, amik egyaránt egészségesek, laktatók és sok módon ízletessé varázsolhatók. Ennek tökéletes példája a zabpehely, hiszen amellett, hogy számos vitamint, ásványi anyagot és élelmi rostot tartalmaz, felhasználását tekintve is változatos.

Az élelmiszerboltokban és –webshopokban a zabpehelynek natúr és ízesített fajtái is fellelhetők, de célszerű inkább a teljesen természetes típusa mellett dönteni. Így mindig biztos lehetsz abban, hogy 100%-ban egészséges alapanyagból készítesz ételt, amiben semmilyen felesleges cukor vagy egyéb mesterséges összetevő nem található.

A zabpehely nagy előnye, hogy rengeteg módon felhasználható és megehető. Csak hogy párat említsünk a sok közül, lehetőséged van:

  • a nyers fogyasztására. Ahhoz, hogy így is ízletes legyen, jó, hogyha beáztatod, majd fehérjeporral, tejjel, netalántán gyümölcsökkel kombinálod.
  • megsütni és megfőzni is. Néhány sült gyümölccsel (például banánnal vagy almával) kimondottan ínycsiklandó lakoma.
  • liszt vagy panír helyett felhasználni például sütemény/palacsinta elkészítéséhez.
  • kenyéralapként hasznosítani, hogyha szívesen kísérletezel ilyesmivel az otthonodban.

Mit nyersz mindezzel? A legfontosabbakat összegezve, ha odafigyelsz arra, hogy a zabpelyhet rendszeresen beépítsd az étrendedbe, akkor képes vagy csökkenteni a szív– és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések, továbbá a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Emellett diéta és fogyókúra esetén segít az éhségérzet megszüntetésében, mert képes a nagy mennyiségű víz megkötésére, és ezzel egyidejűleg az emésztés lelassítására. Összetevőinek komplexuma nagymértékű energiát biztosít a mindennapokra: számottevő mennyiségben tartalmaz B1–, B2–, B3–, B6–, K– és E–vitamint, miközben cinkben, vasban, szelénben, magnéziumban, kalciumban is legalább annyira gazdag.