Édesítőszerek

Édesítőszerek

Az élet szinte elképzelhetetlen az ételek és az italok édes ízvilága nélkül, még akkor is, ha valaki inkább a sósabb és mentesebb megoldásokért rajong. Habár a hagyományos cukor túlzott fogyasztása komoly problémákhoz vezethet, egy meghatározott mennyiségben a szervezet energiaraktárainak mégis szüksége van rá. Vannak olyan egészségügyi helyzetek, amikor azonban mértékkel, vagy teljes egészében le kell mondani a fogyasztásáról, ilyenkor nyújtanak segítséget az édesítőszerek.

Az édesítőszereknek két nagy csoportját lehet megkülönböztetni, e szerint léteznek:

  • a természetes édesítőszerek,
  • a mesterséges édesítőszerek.

A természetes édesítőszerek között nagyon egészségesnek számít például a méz vagy az agave szirup, hiszen mindkettő tele van antioxidánsokkal. Ennek köszönhetően megszámlálhatatlan jótékony hatással bírnak, kiemelkedő a gyulladáscsökkentő szerepük.

Kevesen tudják, de a tiszta juharszirup képes fedezni a napi cinkszükséglet több, mint negyed százalékát, ezzel is biztosítva az immunrendszer hatékony működését. A méz pedig már az elmúlt évezredek során is a házi patikák szerves részévé vált, hála antibakteriális, fertőtlenítő és köptető funkciójának.

Ha fontos számodra, hogy inkább naturális alapanyagokat vigyél a szervezetedbe, akkor opcióként még szóba jöhet a kókuszvirágcukor, a nádcukor, a gyümölcscukor, az eritrit vagy a sztívia (=magyarul jázminpakóca) is. Ezek közül az összes nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – de fontos tudni –, hogy az utolsó kettő kivételével, mindegyiknek jelentősen magas a kalóriatartalma.

Cukorbetegeknek a legjobb választás minden esetben az eritrit, hiszen ez nemcsak egy 100%-ban természetes alapanyag, hanem egy olyan lehetőség is, aminek szénhidráttartalma és glikémiás indexe is egyenlő a nullával. Ennek ellenére sok diabéteszes nem tudja megkedvelni az ízét. Számukra elérhetők még a kémiai folyamatok segítségével előállított mesterséges édesítőszerek is.