Vegán

Vegán

A veganizmus egy olyan irányzat, ami teljes mértékben elutasítja az állati eredetű termékek használatát és fogyasztását. Így ez a fajta életmód egyszerre foglal magába egy új étrendet, szemléletet, értékrendet és filozófiát. Táplálkozás tekintetében a vegánok gyakorlatilag egyet jelentenek a szigorú vegetáriánusok csoportjával, mert a húsokon túl, náluk már a tojás és minden hagyományos tejtermék is tiltólistás élelmiszer.

A növényi táplálkozás kifejezetten jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre, viszont a húsok és a tejtermékek teljes elhagyása miatt, bizonyos erő– és vitaminforrásokat, esszenciális aminosavakat mindenképp pótolni kell. A vegánoknak tehát ajánlott az olyan termékek megvásárlása, amelyek célzottan nekik vannak címkézve. Ezek a készítmények már pluszban tartalmazzák azokat az összetevőket, amikre a testnek végérvényben hatalmas szüksége van.

A megfelelő proteinmennyiség biztosítása elsődleges, hiszen a fehérjék szerepet játszanak az izomzat növelésében és megtartásában, a csontképzésben, a megfelelő hormonműködésben, az enzimek előállításában. Szerencsére egyre több helyen elérhetők a növényi fehérje készítmények, amikkel képessé válunk vegánként is kielégíteni a szervezet fehérjeszükségletét.

Fontos továbbá, hogy az energiatartalékok is mindig fel legyenek turbózva! A sótlan natúr magok/magkeverékek – például kesudió, mandula, dió, chia mag, földimogyoró stb. – nagy segítséget nyújtanak ebben. Amellett, hogy laktatók és dúskálnak az antioxidánsokban, az étkezéseket is változatossá teszik, mert felhasználhatók köretként, saláták kiegészítőjeként és nassolnivalóként is.

Jó volna felidézni néhány klasszikus harapnivaló elfogyasztásának a hangulatát? Akkor ne feledd, a különböző ízesítésű kölesgolyók, a vegán chipsek, a gluténmentes sós ropik vagy a tönkölybúza kekszek mind rád várnak! Sütés-főzéshez nézz szét a vegán tészták és a csökkentett zsírtartalmú maglisztek széles választékában is, és rendeld meg a számodra legszimpatikusabb típusokat!